"Az élet egyensúly. Légy kedves, de ne engedd, hogy kihasználjanak. Bízzál, de ne hagyd magad becsapni. Légy határozott, de mindig fejleszd magad" (Dalai Lama)

Munkahelyi stressz 2019-05-24T11:14:01+02:00

Deprecated: wp_make_content_images_responsive használata nem támogatott a 5.5.0 verzió óta! Ezt javasoljuk helyette: wp_filter_content_tags(). in /home/gondness/public_html/wp-includes/functions.php on line 4777

Arisztotelész szerint “a gazdagság és szépség inkább késztet versengésre, mint az egészség”. Mégis, az egészséges szakember hosszútávon a leghatékonyabb “versenyképes” munkaerő. Azon munkáltató, mely támogatja munkavállalói egészségét, méltán számíthat lojalitásra. Célunk, hogy résztvállaljunk a munkáltatók egészséges munkahelyre irányuló törekvéseiben.

Az egészségmegőrzés és stresszkezelés módszereiről sokat hallunk és tudunk. Mégis nehéz megtalálni a módját annak, hogyan ültethetjük át ezeket mindennapi életünkbe. Gondolkodásunk ezirányú finomítása és tréningje olyan, mint egy gond-gondolati fitness, azaz “gondness”. Workshopjaink váza a relaxáció, a testi-lelki panaszok értelmezése, az életmód változtatás észszerű tervezése. Csapatunkban munka- és környezetvédelmi szakember, orvos, pszichológus, coach és edző működik szorosan együtt. Az alábbi négy munkahelyi egészségmegőrző, holisztikus szemléletű programmal foglalkozunk:

Munkahelyi stressz1. GONDNESS TRÉNING (6-15 fős csoportban)

Célcsoport:

  • menedzserek
  • egészségtudatos érdeklődők

Tréning felépítése:

  • egészséges egyensúly és életmód szempontjainak megismerése
  • miért leszünk mégis betegek, hogyan állítsuk vissza az egyensúlyt?
  • relaxáció (autogén tréning)
  • asszertív kommunikáció gyakorlása
  • mozgás
  • kérdőívek kitöltése és elemzése
  • hatékonyság mérés bio-feedback módszerrel: nyugalmi és terheléses pulzus, vérnyomás, BMI, egészségügyi panaszokkal kapcsolatos kérdőív.
  • anonim összefoglaló a vállalat részére

Ismertető tréning: 1×3 óra.

Komplex tréning: 3×3 óra, biometrikus feedback, emailen kapcsolattartás, összefoglaló statisztikai értékelés a munkáltató számára.

2. EGYÉNI KONZULTÁCIÓ

Pszichológus vagy coach közreműködésével, személyes vagy telefonos. A szakma titoktartási szabályainak megfelelően harmadik személy, beleértve a munkáltatót is, nem kaphat információt a beszélgetés tartalmáról. A konzultációt többnyire az alábbi témákban veszik igénybe a munkavállalók:
Egészség: aktív életvitel, táplálkozás és testsúly kontroll, depresszió, veszteség, stressz és szorongás, férfi és női egészség, rossz szokások.
Munka és magánélet: munka és magánélet egyensúlya, munkahelyi stressz, változások, áthelyezések, visszatérés a munkába, munkahelyi kapcsolatok, konfliktus kezelés, távollét és betegség menedzselése, diverzitás, nyugdíj.

3. MUNKAHELYI PSZICHOSZOCIÁLIS KOCKÁZATBECSLÉS
a munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 2008. január 1-jétől hatályos módosítása emeli be a munkavédelem törvényi szintű szabályozásába a pszichoszociális kockázati tényezők kezelésének munkáltatói feladatát.

Minden ember más, a környezeti hatásokra adott válaszreakciója, a teherbírása egyéni. A munkáltatónak a munkahelyi kockázatok csökkentésével lehetősége nyílik szervezetten hozzájárulni dolgozói egészségének és teherbírásának megőrzéséhez, fejlesztéséhez. A törvénynek megfelelően 8 témakörben végzünk kérdőíves felmérést, elemzést és tanácsadást: munkaszervezés, felszereltség és munkahelyi környezet, tájékoztatás és oktatás, kreativitás és elégedettség, magas elvárások és a munka összetettsége, támogatás és főnök-beosztott viszony, munkahelyi atmoszféra, általános közérzet.

4. MUNKAVÉDELEMMEL KAPCSOLATOS ÉRZÉKENYÍTŐ TRÉNING

Veszélyes munkahelyeken a biztonságos munkavégzés, a dolgozók testi épségének védelme összetett feladat, folyamatos odafigyelést és éberséget kíván mind a munkavállaló, mind a munkáltató részéről.  Az érintett felek közötti kommunikáció minősége és gyakorisága befolyásolja a megfelelő biztonsági előírások betartását és betartatását, a szükséges feltételek biztosítását, megújítását és pótlását.

A munka- és környezetvédelemmel kapcsolatos tudatosságra, kommunikációra, az éberség fenntartására irányul speciális tréningünk, elsősorban team leaderek és középvezetők, valamint új belépők (kezdők) számára.